Bunkai-stage te Zottegem > zaterdag 9 maart 2019 – verslaggeving

Op zaterdag 9 maart 2019 stond de trainingsdag / bunkai-stage te Zottegem aangestipt in onze activiteitenkalender.

2 eenzame Tasseikanners wisten koers te zetten naar Zottegem om er de eer van Tasseikan hoog te houden. Met gastlesgevers zoals: S. Gneo Sensei, JP Meert sensei en A. Heirman sensei voor de volwassenen en E. Maes sensei voor de jongeren, was dit een mooie affiche. Er was dan ook een meer dan behoorlijke opkomst voor deze trainingsdag.

De aanwezigen werden in groepen per graad opgedeeld: wit & blauwe gordels, bruine gordels en zwarte gordels. Elk groep kreeg een lesgever toebedeeld.

S. Gneo Sensei nam de eerste training van de zwarte gordels voor zijn rekening. En het was onmiddellijk een training echt op maat van zwarte gordels. We zouden de kata Nijushiho beoefenen, maar toch eens op een andere manier. De kata werd deze keer immers beoefend op één lijn, zoals we anders traditioneel te werk gaan in kumite.

Er werd dus geen tijd verspild aan het inoefenen van de standaard volgorde, hoewel de combinaties eigenlijk de volgorde van de kata bevatten. Dus voor heel wat zwarte gordels was dit toch wel even slikken … Bovendien lag het tempo en de intensiteit – ongewild misschien – behoorlijk hoog. Ook bij de hogere dan-graden werd er wel eens gegromd.

De combinaties werden niet alleen in kihon maar ook in kumite met partner uitgevoerd. Als kers op de taart wist S. Gneo Sensei ons op het einde nog te vermaken met enkele close combat / self defence toepassingen met technieken die geplukt werden uit de kata Nijushiho.

Dit was echt een toptraining op niveau zwarte gordels! Zo willen we er nog veel meer krijgen!

In de namiddag nam JP Meert sensei de zwarte gordels mee op avontuur met de kata Tekki Sandan. Eerst werden enkele basistechnieken en verplaatsingen uitgevoerd in het verlengde van de opwarming, maar toen werd er overgeschakeld naar de uitvoering van de kata zelf. De Tekki-kata zijn eerder ondergewaardeerd voornamelijk omwille van hun eenzijdige verplaatsingen in kiba dachi op één lijn. Misschien dat S. Gneo Sensei zijn inspiratie voor zijn training hier wist te vinden?

JP Meert sensei legde de nadruk op het feit dat voor deze kata er op korte afstand dient gewerkt te worden met de partner. Iets wat waarmede we als shotokanner niet zo vertrouwd zijn. De toepassingen waren in eerste instantie basic en pas op het einde van de training kwamen ook enkele close combat / self defence toepassingen aan bod.

Tijdens deze 2° training lag het tempo eerder aan de lage kant. Blijkbaar een bewuste keuze van de lesgever om de deelnemers in staat te stellen de kwaliteit van de uitvoering te laten primeren.

Een geslaagde trainingsdag die bijzonder gesmaakt werd. Op naar onze volgende afspraak, namelijk: het kata-weekend van Lede op zaterdag 30 en zondag 31 maart.