Internationale JKA stage Brussel 2019 > Tasseikan was present

Naar jaarlijkse traditie wordt tijdens het verlengde weekend van de wapenstilstand, de internationale JKA stage te Brussel georganiseerd. Deze editie werd verspreid over 3 dagen (van vrijdag 8 t.e.m. zondag 10 november) en 7 trainingen.

Voor deze editie waren Naka sensei (JKA HQ Japan) & Ohta sensei (JKA England) de hoofdrolspelers. Hoewel ook JKA-Belgium behoorlijk vertegenwoordigd was door: S. Gneo sensei, K. Sawada sensei & A. Vicaire sensei. Ook enkele kersverse Belgische 5° & 6° dan-graden maakten hun opwachting.

Alle aanwezigen werden ook voor deze editie opgesplitst per graad en ook de jongeren werden afzonderlijk genomen. Elke groep had zijn eigen programma met diverse lesgevers.

Het lawaai in de zaal zette soms een domper op de trainingsvreugde (want men verstond de lesgever soms amper of helemaal niet). Idem dito wat betreft de omgevingstemperatuur die voornamelijk op zaterdag en zondag de gewrichten van de deelnemers in hun greep had. Maar niettemin wisten de gastlesgevers ons wel te bekoren.

Naka sensei wist ons te begeesteren met zijn (revolutionaire) theorieën met de verschillende driehoeken die we kunnen definiëren en waarbinnen onze energie stroomt. De nadruk ligt op het verplaatsen van het zwaartepunt en hij weet als geen ander de energie van de verschillende lichaamsonderdelen te bundelen. Met een vrij spectaculair resultaat zouden we zelfs durven zeggen.

Groepsfoto in aanwezigheid enerzijds van enkele American ladies en een nobele onbekende anderzijds …

Ohta sensei is een voorbeeldig lesgever om back to basics te gaan. Hij weet als geen ander een complex geheel te ontleden, uiteen te rafelen om vervolgens alle puzzelstukjes in elkaar te laten passen. Waardoor elkeen op zijn/haar niveau weet te trainen en vooruitgang kan maken. Menig lesgevers zijn er stiekem jaloers op … wij alvast wel!

Groepsfoto met Naka Sensei

Sawada sensei weet – ondanks zijn eigen fysieke beperkingen – fantastische trainingen te geven. Misschien is zijn persoonlijk nadeel, heden ten dage zelfs een voordeel voor de deelnemers. Want naast het fysieke en technische luik, weet hij tevens een mentaal aspect aan zijn trainingen toe te voegen. Iets waar we allen misschien veel te weinig bij stilstaan.

De stage-gangers werden verrast door “Groetjes vanuit De Pinte”

Terwijl enkele Tasseikanners in Brussel vertoefden, werd er echter ook op het thuisfront getraind.