Internationale JKA stage Francophone > maandag 2 april 2018

Op maandag 2 april 2018 trok een gelijkaardige meute Tasseikanners (maar in een wisselende bezetting) – voor een 3de en laatste dag  op rij – richting Louvain-La-Neuve om er deel te nemen aan de Internationale JKA stage Francophone.

De verwelkomingskreet: “Gooooodmoooorning JKA Belgium!”, was er deze keer niet bij maar waren opvallend nog heel wat karateka aanwezig. Meestal kent de Paasmaandag een dipje in de bezetting, maar voor deze editie was dit zeker niet van toepassing. Met zo’n 850 deelnemers en zo’n 10 verschillende deelnemende nationaliteiten, kan deze stage bovendien terugblikken op een bijzondere succesvolle editie.

 

De hogere dan-graden werden verwend door Ogura Sensei. Alhoewel de term ‘verwend’ misschien niet door iedereen op dezelfde manier geïnterpreteerd zal worden. Hij ging van start met enkele pittige kihon reeksen, waardoor sommige deelnemers het goudvis syndroom (cfr. snakken naar adem zoals een vis op het droge) vertoonden. Iets wat toch wel een brede glimlach bij Ogura Sensei te voorschijn wist te toveren.

Onmiddellijk aansluitend ging hij van start met diverse toepassingen op kihon ippon kumite. Ook hier hield hij het tempo strak, maar sommigen hadden al snel door dat je gerust een oefening minder kon doen … Maar we lieten het niet aan ons hart komen en smeten ons ten volle in het strijdgewoel. Het overnemen tijdens de kaishi ippon kumite was niet zo gemakkelijk, maar dit was geen reden om er de brui aan te geven.

Om de training af te ronden stond er ook nog de kata Bassai Sho op het programma. Niet meteen de meest eenvoudige kata, maar ook nu weer wist Ogura Sensei de kata in stukjes op te spitsen en waar nodig de nodige aandacht te vestigen op hoe het wel en hoe het niet moest uitgevoerd worden. En tot slot moest de ene helft van de groep demonstratie geven aan de andere helft van de groep, en omgekeerd. Altijd spannend!

In de namiddag was er de mogelijkheid om enkele foto’s te nemen met de aanwezige lesgevers. Eigenlijk lagen we enkel en alleen op vinkenslag voor Suseki Ueki Shihan.  Een grotere baas binnen onze organisatie kennen we niet, dus … en volgens de woorden van Gneo Sensei ging Suseki Ueki Shihan dan ook op de foto met de ‘toekomst van JKA Belgium’. Dit zal wellicht een uitspraak geweest zijn in een onbevangen moment …

Om de stage af te ronden vervoegde Suseki Ueki Shihan nog een allerlaatste keer de hogere dan-graden. Hij werd er bovendien geassisteerd, zowel door Gneo Sensei als door Sawada Sensei. We waren dus in goed gezelschap en mogen dan ook wel zeggen dat we verwend werden. De sfeer zat tevens bijzonder goed: ontspannen & goedlachs, doch er werd duchtig gewerkt. Suseki Ueki Shihan voelde zich duidelijk zichtbaar in zijn nopjes.

Alle registers werden nog een laatste keer opengetrokken voor de uitvoering van de kata Nijushiho. Naar inmiddels goede gewoonte werd de kata stuksgewijs opgebouwd, waarbij telkens de nodige aandacht besteed werd aan de juiste uitvoering van stand / verplaatsing en techniek. Tussendoor kwamen er telkens ook enkele bunkai / toepassingen met partner aan bod. Andy & Lena stonden hierbij onbewust in het middelpunt van de belangstelling van de 3 sensei en groot was hun hilariteit toen Lena (volgens het stramien van de opgelegde oefening) Andy daadwerkelijk op de grond gooide en vervolgens ‘afmaakte’.

Tot slot was er opnieuw aandacht om de kata om de juiste manier en volgens het juiste ritme te tellen. Lena (als straf wellicht omdat ze Andy kort daarvoor op de grond had gegooid, althans daarmede troost Andy zich) mocht het aan de lijven ondervinden … En om de stage volledig af te ronden mocht elke aanwezige zijn tokui kata (cfr. keuze kata) kiezen uit die kata die tijdens de stage aan bod gekomen waren en nog één keertje vollen bak uitvoeren.

 

De stage werd naar aloude traditie afgesloten door een gezamenlijke groet. Vervolgens werden de lesgevers bedankt met een geschenk en een warm applaus. En vanzelfsprekend maakten de jongeren hun opwachting voor de al even traditionele paaseitjes-loop. De lesgevers gooien dan een ganse vracht paaseitjes in de richting van de jongeren, die er als echte leeuwen opvliegen. Een Belgische variant van het jiyu kumite!

Deze editie verliep deze paaseitjes-loop toch iets anders, want niemand anders dan de Paashaas himself trad de dojo binnen!