Internationale JKA stage Francophone > zondag 1 april 2018

Op zondag 1 april 2018 trok een kleinere meute Tasseikanners – voor een 2de dag  op rij – richting Louvain-La-Neuve om er deel te nemen aan de Internationale JKA stage Francophone.

We moesten niet alleen iedereen een “Vrolijk Pasen” toewensen, we moesten voornamelijk ook op onze hoede zijn dat we niet in het ootje genomen werden voor 1 april. De sfeer zat alvast opperbest, zowel tijdens de trainingen als daarbuiten. Aprilvissen bleven – voor zover we het weten toch – uit onze comfortzone.

De hogere dan-graden kreen eerst training van Ogane Sensei met de kata Sochin als trainingsonderwerp. Deze training was mooi en zorgvuldig opgebouwd. Steeds verder opbouwend tot wanneer de kata in zijn geheel werd uitgevoerd. Maar voornamelijk was er de tijd om te corrigeren en bij te sturen. En dan werd de kata in zijn geheel meerdere malen uitgevoerd, en nog eens … en nog eens …

Sawada Sensei stond toe te zien van op de zijlijn en wist de aanwezige zwarte gordels, indien nodig op de vingers te tikken als het resultaat niet was zoals gewenst. Dit was een training zoals in the good old times van de stages: een klein woordje uitleg met een demo en vervolgens oefenen, oefenen, oefenen, … en zweetdruppeltjes produceren.

Suseki Ueki Shihan was in de namiddag wederom partij (deze keer werd hij geassisteerd door Sawada Sensei) bij de hogere dan-graden. Hij vertrok ook nu weer vanuit een basistechniek, namelijk: age uke jodan. Nadat deze techniek verbeterd werd en hij tevreden was, kwamen de verschillende kata aan bod (die we reeds eerder gezien hadden tijdens de stage): Bassai Dai, Jion (was een extraatje voor 1 april wellicht), Chinte en Sochin.

Bijzonder was echter toen Suseki Ueki Shihan alle kersverse 6° dan naar voren riep. Elk van hen kreeg een kata toegewezen die ze volgens het juiste ritme en op de juiste manier moesten tellen. Hij noemde dit het begeleiden als zijnde instructeur van de leerlingen vanop de zijlijn. En het was al snel duidelijk dat dit niet bij iedereen van een leien dakje verliep …

Van elk van deze kata vroeg Suseki Ueki Shihan tevens één of meerdere (basis) bunkai (cfr. toepassingen met partner) aan de kersverse 6° dan. De angst sloeg hen blijkbaar om de oren, want ook dit bleek geen gemakkelijke opgave te zijn … De kata Gankaku nam hij dan maar volledig zelf voor zijn rekening, stap voor stap en met de nodige bunkai er gratis bij!

Om deze training af te sluiten mochten de kersverse 6° dan nog eens opdraven om telkens vertrekkende vanuit zenkutsu dachi een andere stand uit te leggen. Wat zijn de 3 à 5 basiselementen van elke stand? Toch opvallend dat ook dit meermaals een struikelblok bleek te zijn …

Het was ongetwijfeld een boeiende en leerrijke 2° dag van deze stage. En er mochten al eens grapjes uitgehaald worden. Hopelijk is de afsluitende dag van de stage even boeiend en grappig !