Reanimatie & AED > opleiding > interesse ?

Verschillende keren per jaar lezen we in het nieuws over een jonge sporter die ineen zakt op het veld.U zal het zelf maar meemaken: u komt naar een voorstelling in het OCP en de dame naast kreunt even en valt vervolgens levenloos op de grond.

In ons land krijgen elke dag bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis; op straat, thuis, op het werk, tijdens het sporten,… Slechts 7%, 2 mensen dus, overleeft dit. Indien een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten wordt gereanimeerd en een stroomstoot toegediend krijgt met een AED-toestel dan heeft hij of zij tot 70% kans om te overleven.

AED staat voor automatische externe defibrillator en kan je helpen als je moet reanimeren. De AED voert, nadat de elektroden op de borstkas van het slachtoffer geplakt zijn, een analyse uit van het hartritme en zal zelf bepalen of automatisch een schok moet worden toegediend. Het toestel helpt je via gesproken instructies en is op die manier uiterst veilig!

        

AED-locaties

In De Pinte hangen op verschillende plaatsen AED-toestellen:

  • Ontmoetingscentrum Polderbos: aan de ingang
  • Gemeentehuis: buiten naast het politiekantoor
  • Veldblomme: buiten aan de inkom
  • Sportpark Moerkensheide: buiten aan de inkom
  • GO Erasmus De Pinte beschikt ook over een AED-toestel.

Opleidingen

 De Pinte wil zoveel mogelijk mensen in de gemeente leren hoe te reageren in zo’n kritieke situatie en om te gaan met deze toestellen.

Een AED-toestel gebruiken als je niet kan reanimeren, is namelijk weinig zinvol. Je moet immers het slachtoffer reanimeren tot de AED bij je is, en ook tijdens de werking heeft je slachtoffer hartmassages en beademing nodig om te overleven.

Daarom worden er in het kader van het project De Pinte Hartveilig verschillende opleidingen georganiseerd waaraan alle burgers gratis kunnen deelnemen. Dit gebeurt in samenwerking met VZW Sportbeheer eva De Pinte en het Rode Kruis Gent.

De identieke opleidingen zullen plaatsvinden in Sportpark Moerkensheide op maandag 14/5, woensdag 23/5 en donderdag 31/5, telkens van 19u tot 22u. Na een training van drie uur kan iemand zonder verdere medische voorkennis overweg met de AED en een basisreanimatie uitvoeren.

Als vereniging krijgen jullie en jullie leden de mogelijkheid vooraf in te schrijven via deze doodle: https://doodle.com/poll/ndi8v2v7tm55btqu

Nadien zal deze oproep ook verspreid worden naar alle burgers van de gemeente. Snel reageren is dus de boodschap!

 

Sportieve groet,
Frederik Maes
Sportfunctionaris