Trainingsdag Heule > zondag 20 januari 2019 > verslaggeving

Zondag 20 januari 2019 ging de jaarlijkse bunkai-stage te Heule door, traditioneel de eerste trainingsdag van het jaar. Tasseikanners Willem en Kathleen tekenden present en wisten onderstaand gezamenlijk verslagje over te  maken aan de clubredactie: 

De zwarte gordels werden in de voormiddag vergast op een training door onze nationale hoofdinstructeur Sergio Gneo Sensei, waarbij de kata Bassai Sho centraal stond. Na herhaling van de kata, was het tijd voor bunkai. Afweer en blok op korte afstand en met open hand technieken stonden centraal. Deze waren gebaseerd op ‘simpele’ combinaties uit de kata’s Bassai Sho, Nijushiho en Kanku Sho. Er werden dus niet enkel nieuwjaarswensen maar ook heel wat nieuwjaarskletsen uitgedeeld.

In de namiddag was het Bruno Lorefice Sensei die ons de kata Kanku Sho uit de doeken deed. Zoals steeds wist hij op een subtiele manier enkele essentiële JKA-kenmerken te benadrukken en te corrigeren. De kata werd uitvoerig overlopen, waarna enkele combinaties met partner werden toegepast.

  

De bruine gordels werden voor de eerste training onder de hoede genomen van de ‘mooiste sensei van het land’ (Van de Walle Sensei nvdr). Naar zijn eigen bescheiden mening waren wij tevens de mooiste groep. Onderwerp van de training was de kata Jion. De kata werd in het grootste deel van de training in kleine delen opgesplitst en iedere beweging werd haarfijn uitgelegd door de Sensei (pun intended) met veel aandacht voor de kleine details die eigen zijn aan onze stijl. In het laatste halfuur werd er overgegaan op de talloze bunkai-toepassingen die deze kata rijk is. Van de Walle Sensei koos voor zeer realistische uitwerkingen van enkele basistechnieken om de tegenstander zo snel mogelijk ‘kapot’ te krijgen. Ondergetekende mocht zelf ervaren hoe hard een otoshi uke kan aankomen op de voorarm!

De tweede training was onder leiding van Philippe Wattieaux Sensei. Hier werd de kata Kanku Dai onder de loep genomen. Ook hier werd de kata in verschillende delen opgesplitst en werd er telkens een bunkai-toepassing aan gekoppeld. Op die manier werden de soms meer gevorderde technieken die deze kata aanbiedt veel duidelijker, wat de uitvoering sowieso ten goede komt. Een zeer technische maar vooral ook rechttoe rechtaan training met veel aandacht voor de belangrijke details die deze kata zo bijzonder maakt.

Kortom: trainingsdagen & stages zijn een niet te missen activiteit!