Trainingsdag Knokke – zaterdag 18 mei 2019

Op zaterdag 18 mei 2019 vond de jaarlijkse trainingsdag Knokke plaats. Een hele resem Belgische lesgevers o.l.v. onze nationale hoofdinstructeur S. Gneo Sensei, stonden paraat om een opgewekte bende karateka te verwelkomen.

De aanwezigen werden in groepen gedeeld per graad en/of per leeftijd.

Bij de zwarte gordels vatte Gneo Sensei onmiddellijk de koe bij horens en werd er de kata Nijushi HoEen kata waarbij de ene techniek vloeiend overgaat in de volgende techniek. Bij deze een eerste verwijzing naar de Belgische kust: het opkomen van het kabbelende zeewater.

Het was eerder een niet traditionele training, want de standaard K3 (kihon-kumite-kata) kwam in een totaal andere vorm aan bod. De kata werd aangeleerd door kleine stukjes van de kata in volgorde uit te voeren, maar zonder de bijhorende verplaatsingen. Rechtopstaand dus, zonder dat we ons moeten bekommeren over de verplaatsingen waardoor we ons ten volle konden concentreren op de kwaliteit van de techniek.

Vervolgens werd de kata in zijn geheel uitgevoerd, om onmiddellijk over te gaan tot bunkai (toepassingen met partner) in trio-vorm. Deze bunkai had een duidelijk selfdefence tintje toebedeeld gekregen. Dus geen standaard / basis toepassingen, maar een gevorderd niveau waarbij de partners krachtig & kordaat worden uitgeschakeld. Het was duidelijk dat Gneo Sensei zichzelf ook amuseerde met het demonstreren van de oefeningen.

Na een korte middagpauze werd de namiddag op gang getrokken met een korte opwarming.

J.P. Meert Sensei nam de zwarte gordels op sleeptouw met de kata Kanku Sho. Hij begon met enkele basisoefeningen in kihon-formaat, om ook dan over te schakelen naar bunkai. Deze keer viel het gros van de oefeningen uit te voeren met slechts één enkele partner.Ook tijdens deze bunkai bleef J.P. Meert Sensei er continu op hameren dat de basiselementen correct werden uitgevoerd. De afweren moesten van links naar rechts of omgekeerd zwaaien, terwijl het uit balans brengen van de partner van boven naar beneden moest gaan. Maar in beide gevallen moest het lichaam wel rechtop blijven. Deze bunkai was eerder basic, maar daarom niet minder interessant.

v.l.n.r.: Alain, Nathan, Willem, S. Gneo Sensei, J.P. Meert Sensei & Andy

Tasseikan was vertegenwoordigd in meerdere groepen: Nathan (jongere & amper 1 maand bezig en reeds buiten de club op verkenning!), Alain (maakte de groep van de witte & blauwe gordels onveilig), Willem (joeg de bruine gordels de stuipen op het lijf) en Andy (werkte iedereen bij de dan-graden op de zenuwen).

Op naar de volgende trainingsdag in Oudenaarde op zaterdag 22 juni 2019 en onmiddellijk gevolgd door de Internationale JKA stage S. Miyazaki te Gent.