Zomertrainingen De Pinte > 12° training – donderdag 9 augustus 2018 – terugblik

Op donderdag 9 augustus 2018 kwam Tasseikan J. Troch sensei in actie als lesgever. Hij had een training in petto met als motto: “Let’s stick together!”. Bij aanvang van de training was iedereen dan ook bijzonder benieuwd hoe dit motto concreet zou ingevuld worden.

Na een erg inspannende opwarming – want de opwarmer van dienst liet geregeld een pufje horen – begonnen we vol enthousiasme aan de kihon. Een kihon vol met basiselementen, want: afweer gevolgd door een tegenaanval. Al snel namen de combinaties uitbreiding en voor we het goed beseften hadden we delen van de kata Meikyo ingeoefend.

Deze combinaties gedestilleerd uit de kata, omvatten enkele grijp- en klemtechnieken. Deze technieken kunnen uitgevoerd al dan niet gebruikmakend van hulpmiddelen. Dit was het moment waarbij het “Let’s stick together!” motto concreet werd, want J. Troch sensei kwam op de proppen met verschillende stokken.

Eerst volgde een klein woordje uitleg over de verschillende stokken, welke varieerden in vorm & lengte: de jo kent een lengte van 127 cm, de bo kent een lengte van 184 cm en de bokken is te vergelijken met een katana (samurai zwaard) maar dan in een houten oefenversie. Hierna met elkeen een zwaaien met de bo, ter voorbereiding van het aanvallen van een tegenstander. Deze laatste diende de bo dan op te vangen en vervolgens te kantelen zodat de aanvaller werd uitgeschakeld.

Met bo’s die plots vanuit alle mogelijke hoeken gezwaaid werden, was het opletten geblazen! Gelukkig vielen er geen gewonden en bleef iedereen ongedeerd!

Het was wel eens bijzonder leuk om met deze bo’s te werken. Niet alleen om er mee te zwaaien, maar wel om te beseffen dat:

  • in de diverse kata meerdere technieken verstopt zitten die ons toelaten om ons te verdedigen tegen wapens terwijl wij als karateka enkel en alleen beschikken over een lege hand
  • er grotere risico’s zijn als men zich dient te verdedigen tegen een wapen

Het scherpt de algemene alertheid aan en legt de focus nog eens op het belangrijkste aspect van het beoefenen van karate, namelijk: zichzelf leren verdedigen!

Het volledige fotoalbum van deze zomertraining, kan je hier terugvinden.