Zomertrainingen De Pinte > 7° training – dinsdag 24 juli 2018 – terugblik

Het was toch alweer geleden van de Herfsttraining De Pinte dat R. Peleman Sensei te gast was in onze club. Maar het is altijd een prettig weerzien van onze ‘mentor’ binnen onze clubgrenzen.

Op eigen verzoek van R. Peleman Sensei werden er de voorbije jaren andere gastlesgevers voor de zomertrainingen aangetrokken. Dit met het oog op de toekomst om de fakkel te kunnen overnemen. In die hoedanigheid stond hij op eigen verzoek ook niet langer op de lijst van onze gastlesgevers voor de editie 2018.

We zijn dan ook bijzonder tevreden en verheugd dat hij alsnog eens op bezoek kwam om ons wakker te schudden ! En zoals te verwachten was: ook nu kwam hij met iets nieuws op de proppen …

Beginnend met de training dan maar … Na een traditionele opwarming, werd al snel overgeschakeld naar de basis kihon. Vertrekkende vanuit deze basis werd er overgeschakeld naar combinaties. Deze combinaties vonden hun origine in de kata Jiin. Deze kata is een beetje omstreden omdat hij de  ene keer wel en de andere keer niet is opgenomen in de lijst van de erkende JKA kata. Maar, voor de gewone beoefenaar is dit een andere oefening om het karate niveau naar omhoog te krikken.

Na de kihon, kwam vervolgens de kata zelf aan bod. Voor de ene misschien compleet onbekend, voor de andere misschien verwarrend t.o.v. zijn familieleden Jion en Jitte. Maar ook deze kata omvat zijn specifieke karakteristieken die een meerwaarde bieden aan ons karateka.

Nadat de kata er zelf met de nodige repetitie zat in gebeiteld, werd er overgegaan tot enkele oefeningen met partner: bunkai. De technieken uit deze kata toegepast met 2 tegenstanders die opgesteld stonden in V-vorm. Dit vergde toch de nodige concentratie om deze oefening tot een goed einde te brengen. … “Vis eten, mannekes!” 

 

  

Tot slot kwam R. Peleman sensei op de proppen met een nieuw hulpmiddel, namelijk: de kettlebells.

Dit blijkt in de huidige fitness-wereld misschien een nieuw hebbeding, doch dit vindt zonder enige twijfel zijn origine in het Okinawa waar karateka met diverse hulpmiddelen hun fysieke paraatheid wisten aan te scherpen. Gelukkig beperkte deze kennismaking zich tot enkele basisoefeningen (de dames mocht er er eentje van 12 kg te lijf gaan, terwijl de mannen er eentje van 16 kg gepresenteerd kregen), anders was dit zeker pijnlijk en dodelijk geweest!