Zomertrainingen De Pinte > 9° training – dinsdag 31 juli 2018 – terugblik

Op dinsdag 31 juli 2018 stond alweer de 9° zomertraining op het programma, samen met een 2° nieuwkomer voor deze editie: G. Schotte sensei (2° dan JKA).

G. Schotte sensei gaf een opmerkelijke training, want hij werkte een complete training uit rond één welbepaald aandachtspunt: de positie van de ellebogen. Doelstelling was om de ellebogen eerst in een juiste positie te brengen en deze vervolgens zo veel als mogelijk ter plaatse houden. Elke bijkomende verplaatsing van de ellebogen is bijgevolg overbodig : het vertraagd de uitvoering, …

We begonnen met een korte basis kihon, maar eentje waar zowel lagere als hogere gordel hun ding konden mee doen. En uiteraard was het de ultieme doelstelling om eerst in kihon formaat de ellebogen onder controle te krijgen, alvorens top the hext step  over te gaan.

  

Nadien werd er overgegaan tot de uitvoering van een basis kata: Heian Sandan. De ideale kata als je het ellebogenwerk onder de knie wenst te krijgen. En opnieuw een kata waar zowel beginnelingen als gevorderden mee aan de slag konden gaan. Eerst een rustige uitvoering op tel en vervolgens werd het tempo gevoelig opgedreven.

  

Tot slot was het de kunst om ook tijdens de oefeningen met partner (kumite) niet te vervallen in oude gewoonten, zoals bijvoorbeeld de ellebogen naar buiten brengen, schouders trekken, … Gewoon zoals tijdens de kihon: vanuit de juiste positie van de ellebogen  vertrekken voor de uitvoering van een tsuki waza of een uke waza. En telkens opnieuw werd er vertrokken vanuit de echte basis om langzamerhand een volgend stapje in de uitvoering toe te voegen. Bv. eerst ter plaatse vervolgens met verplaatsing, …

  

G. Schotte sensei heeft met deze basistraining aangetoond dat karate niet altijd spectaculair moet zijn om de harten van de karateka te veroveren. Prachtige training … in die mate dat we super benieuwd zijn naar zijn volgende training.

Met dank aan K. Lambein voor de mooie spreekwoordelijke ‘samenvatting’ van deze zomertraining! Meer echt fotomateriaal kan je hier terugvinden: klik hier!

Inmiddels zijn we halverwege deze editie van de zomertrainingen. We hebben reeds mooie zomertrainingen gehad, doch er moeten nog minstens even veel schitterende zomertrainingen gegeven worden. Zij die nog niet geweest zijn, hebben zeker en vast al iets gemist want ondanks de tropische trainingsomstandigheden  was elke training ronduit fantastisch!

We gaan de terugronde van deze 8° editie van de zomertrainingen in vanaf donderdag 2 augustus 2018!