Clubexamen jongeren – zaterdag 21 november 2020

Op zaterdag 21 november 2020 staat er nog steeds een clubexamen genoteerd in onze agenda.

examen – algemeen

Tijdens het verloop van een normaal sportief seizoen, voorzien we steeds een 3-tal officiële examens binnen onze clubgrenzen.

Zo’n examen omvat zowel de officiële kyu-graden voor de volwassenen als de officieuze tussengraden voor de jongeren.

  • Jongeren (dus ook onze Tasseikan-kids) zijn competitief ingesteld. Ze vergelijken zichzelf niet alleen graag met hun leeftijdsgenoten, ook persoonlijke groei vinden ze belangrijk. De vooruitgang die ze maken door het beoefenen van karate door hun voortdurende inzet tijdens de trainingen (en eventueel wedstrijden), zien ze dan ook graag op de een of andere manier beloond.
  • De persoonlijke vooruitgang van een karateka wordt beoordeeld tijdens een (tussen)examen. Hiervoor werd een volledig gradensysteem uitgewerkt, met enerzijds kyu-graden & dan-graden en anderzijds tussengraden.
  • Voor jongeren wordt een aangepast gradensysteem gehanteerd, waarbij tussen de opeenvolgende officiële kyu-graden nog enkele officieuze tussengraden werden toegevoegd. Op deze manier werden de lange wachttijden tussen 2 opeenvolgende officiële kyu-graden doorbroken.
  • Daarom heeft JKA Belgium het volgende referentie-model ontwikkeld, hierbij niet alleen rekening houdende met de technische vooruitgang, maar ook met de vereiste vooruitgang op fysisch en mentaal vlak. Zo wordt vermeden dat een karateka op een te jonge leeftijd een te hoge graad zouden behalen.

clubexamen – jongeren

Tasseikan heeft het referentie-model van JKA Belgium nog verder verfijnd, als zijnde proefproject binnen JKA-Vlaanderen :

  • jongeren hoeven vanaf hun 16 jaar geen tussengraden meer af te leggen en behalen onmiddellijk officiële kyu-graden )
  • jongeren van 13 tot en met 15 jaar hoeven telkens één tussengraad af te leggen (cfr. rode strepen)
  • jongeren van 8 tot en met 12 jaar hoeven meer tussengraden af te leggen (cfr. rode & groene strepen)
  • jongeren jonger dan 8 jaar hoeven telkens per item (kihon, kumite, kata) een bijkomende tussengraad af te leggen (cfr. rode, groene en gele strepen)

Los van dit formele gebeuren willen we hierbij benadrukken dat elke jongere individueel wordt opgevolgd door zijn lesgever en geëvalueerd wordt door de clubexaminator!

Bij dit alles mag men het belangrijkste ook nooit uit het oog verliezen, namelijk dat de jongeren plezier beleven aan het beoefenen van karate, zich goed in hun vel voelen en gemotiveerd blijven.

Deze tussengraden, alhoewel grotendeels door de federatie vastgelegd wat het aantal trainingen en wachttijden betreft, zijn een interne aangelegenheid en vallen dus volledig onder de verantwoordelijkheid van de technische clubleiding (clubexaminator).

clubexamen 21 november

Ten gevolge van covid-19 werden onze clubtrainingen eerder opgeschort, waardoor het clubexamen op de helling kwam te staan. Maar we willen onze jongeren die zich blijven inzetten tijdens de Tasseikan@home onlinetrainingen een hart onder de riem steken.

Daarom organiseren we een clubexamen online op zaterdag 21 november, voor die jongeren die deelnemen aan onze onlinetrainingen die aan dit clubexamen voorafgaan:

  • groep 1: zaterdag 14/11
  • groep 2: donderdag 12/11, zaterdag 14/11 en donderdag 19/12

Keep training @ home & keep safe!